Leto Hadar. | Bengkel Novel Seram.

Dengan nama Allah.
Assalamualaikum.
 
Apa khabar? How are you? Doing fine lately? Hm??
Okay.. perkara pertama nak cakap. Selamat Hari Raya Aidiladha kepada seluruh umat Islam. Moga sentiasa diberkati dan sentiasalah berkorban apa saja tak kira apa pun harta atau nyawa. :)
 
Dibawah hari yang dirahmati Tuhan ini, saya nak buat pengumuman.. bahawasanya pseudonym Safi Melani tukar menjadi Leto Hadar. *senyum sambil angkat kening sebelah walau takleh*
 
Sejujurnyalah.. dah lama tak buat posting yang memerlukan pengumuman macam ni. Macamlah dia ni bajet retis sangat. *sila mata keatas tangan ke bahu*
 
Sebelum cuti seminggu bulan September hari tu. saya ada hadiri satu bengkel penulisan novel. Yang bertemakan novel seram oleh Buku Prima. Bengkel ni pergi sempena hadiah hari jadi yang diberikan oleh my mom. (terima kasih ma..)
 
Tak sangka umo dah masuk 17 tahun dah. Sekarang 17 tahun 14 hari berapa saat berapa menit I donno. Hoho!
 
 
 
Dalam bengkel tu I was the youngest person at there. Segan kut nak bual-bual dengan diorang. Depa lagi berpenglaman dari cek ni. Malu nak cakap, senyap tapi cakap bila perlu and the rest is I went with the flow.
 
Bngkel tu setakat lebih 15 belas oranglah. Yalah tema seram. Sapo nak buat bila trend novel sekarang lagi focus dekat novel chenta.
 
 However, dengar cerita  ketua Editor Mohd Ali, Alhamdullilah tema misteri/seram makin meningkat among the readers. Dia cerita punya cerita cover novel diorang pon ada banyak yang berubah dan makin menarik!
 
 
 
 
Novel seram dia tampak lagi moden dan bagi sayalah Nampak smooth jer.. tak kalut. Sebab before ni I saw cover novel seram Buku Prima nmpak macam kelam kabut. Nampak tak ada feel nak baca novel seram. (Kalau saya nak beli novel saya lebih suka tengok cover dulu kemudian baru blurbs belakang buku)
 
Masuk balik cerita bengkel tu, I met macam-macam orang ada jugak penulis novel yang datang! But honestly mereka semua bagi pelbagai tip untuk tulis novel dan semestinya pantang larang.
 
Tok Guru kami ari tu Zaifuzzaman Ahmad otai novelis seram. Novel pertama dia Saya pernah baca. Misteri Julia. Simple but catchy novel misteri. Maklumlah first novelnya.
 
Kemudian Helmi Effendi top novelis in these technology era. Pergh ayat memuji nak melebih tu.. hehe. :) Epidemik T and The Lost World. Belum baca lagi kedua-duanya. Dua dua buku ni rasanya famous kat Ilham. Sya jenis susah nak baca novelonline macam Ilham Karangkraf. Depa ni bagi peluang dekat penulis online yg karya dia popular diterbitkan.
 
Tapi cakap pasal Helmi Effendi, bila dia cakap hari tu. Memang Nampak konfiden and berkeyakinan. (Nak puji jugak.) Mintak-mintak ada masa boleh beli dua-dua novelnya.
 
Then.. sebelum tamat bengkel tu ketua Editor diorag bagi peluang kat kami dapat publish novel seram dengan mereka . Pesta Buku 2015 akan jadi tempat promote novelnya...
 
 Saya waktu tu dah .. OMG seronoknya! But the bad news is, dateline depa akhir bulan Disember.
 
Macam batu besar jatuh hempap badan. Dah terfikir ada peluang ke nak publish karya dngan mereka? Peluang lubang jarum kut. Tapi dengan SPM bulan November.. waktu tu dah macam kecewa  sangat.
Novel terbaik nak tulis ambil setengah tahun.. paling pendek three months!
 
At the end..Honey,your real focus right now is SPM. Not writing a mystery novel.
 
Kalau bolehlah kan.. tamat SPM ni nak contact terus Editor depa minta extra time. Wsh me luck! Kalau ya, tamat SPM tu hempas pulas tak tidur pon sanggup tulis. Tapi Tuhan jangan lupa pulokk. Tujuan hidup ni macam musafir. Mengembara untuk menuju ke syurga Allah. (Tu jawapan pendidikan Agama Islam kut..)
 
Wokay.. itu cerita bengkel. Sekrang berbalik pada nama pena saya. I hope siapa yang membaca suka nama ni. Kalau korang ikut nama paling awal guna Norain Nadhirah. Kemudia Safi Melani. Dan sekarang Leto Hadar. Nampak macam nama lelaki ek? But hey, Leto is female name. I try cari nama yang unisex yang semua genre boleh go through. My dream is to be a versatile author. Macam genre nak tulis. Boleh ikut contoh novelis Rose Harissa. Dia ni juga nak jadi penulis versatile. Tak ikut satu genre jer.
 
Jadi.. mungkin nama ni In Sha Allah, boleh mengangkat karya  si gadis yang kuat berangan ni. Amin.
Tak lupa juga doakan SPM si Leto Hadar ni boleh buat dengan sebaik mungkin. Amin...
 
 
 
Gambar last. Ni name tag I all time bengkel tu. Bila dapat punya eksaited pakai. Tapi tengok abang-abang, pak cik- pak cik, kakak-kakak, tak pakai.. hampeh.
 
Dantak lupa juga. Sekarang tak leh  na cakap sekarang... saya akan post kan novel Hati dan Rahsia dekat Ilham. Diorang bagi cadangan cuba post dekat Ilham dulu bagi nak famouskan duu sebelum di publish kalau ada peluanglah kan di publishkan sebagai idea.
 
In the end, sama-samalah menyokong industri sastera Malaysia ek..
 
P.S. : Kat bengkel tu ada jumpa abang libralian tak ingat nama dia ni.
Ma kata we booth have much in common. And I was like.. hehe.. Ma!


Comments

Popular Posts